Kuinka tuplaan yrittäjän eläkkeeni?

Pienyrittäjän eläketurva on usein heikossa hapessa, ja tämä johtuu mielestäni lähestymistavasta aiheeseen. Kirjaimellisesti kiivetään "pe... edellä puuhun"...

Eläketurvan määrittelyssä keskitytään lähinnä ensimmäisten vuosien maksujen alennuksiin ja työttömyysturvan saamiseen, sen sijaan että mietitään kuinka paljon eläkettä halutaan ja milloin! 

Kun lukee alkavien yrittäjien oppaita, vakuutusyhtiöiden esitteitä ja muita tietolähteitä aiheesta, riskienhallinta ja kustannusten minimointi on kaiken keskiössä. Näiden ohjeistusten perusteella yrittäjä sitten maksaa vuosia (tyypillisesti liian pieniä) eläkemaksujaan ja kokee maksujen olevan lähinnä pakollisia yrittäjyyden haittapuolia. Sitten kun eläkeikä joskus koittaa, ihmetellään kovaan ääneen kun eläke on niin pieni?!?! Totta kai se on pieni, jos sitä ei ole säästetty!

Itse lähestyn asiaa toisesta päästä. 
  1. Ensin mietin milloin haluan jäädä eläkkeelle ja kuinka paljon tarvitsen eläkettä, jotta ei tarvitse vanhuuden päivillä kituuttaa liikaa. Esim. haluan jäädä eläkkeelle 58-vuotiaana ja saada 5000€/kk eläkettä loppuikäni.
  2. Kun kokonaistavoite on selvillä, tarkistan paljonko eläkekertymä on tällä hetkellä ja mikä on tämänhetkinen ennuste virallisesta eläkeiästäni. Jos kertymä on alle 5000€, pitää eläkettä vielä säästää lisää.
  3. Seuraavaksi tarkistan YEL-työtuloni ja mitoitan sen niin että eläkettä kertyy riittävästi, jos/kun virallinen eläkeikä joskus koittaa. 
  4. Viimeinen vaihe on miettiä miten saan 5000€/kk jo 58 vuotiaana, jos eläkeikäni on 67 vuotta? Tähän on olemassa runsaasti eri vaihtoehtoja. Voi sijoittaa varmoihin rahastoihin, riskiosakkeisiin, kiinteistöihin, tontteihin, yms. Tässä kannattaa kääntyä asiantuntijan puoleen, jotta ymmärtää oikein riskien suhteen tuotto-odotukseen.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Onko SOTE vuosisadan mahdollisuus mikroyrittäjälle?

UltraLeanSales academy

Ostitko yrityksen?