Kuinka rakensin 20 000 yrittäjän LinkedIn-verkostoni alle 2 vuodessa

Minulta kysytään viikoittain, kuinka rakensin 20 000 yrittäjän LinkedIn-verkostoni, joten päätin jakaa tarinani aiheesta.

Vaihe 1: Miksi haluan verkostoitua LinkedIn:ssä?


Visioni on auttaa KAIKKIA mikroyrityksiä Suomessa (ja maailmalla) ja tuumailin, että miten ihmeessä tavoitan kaikki? Tarjoan palveluja etenkin 1-9 hengen mikroyrityksille. Suomessa on noin 350 tuhatta yrittäjää, mutta ei yhtä kanavaa, jolla heidät kaikki tavottaisi.


Yrittäjäjärjestöjä on satoja ja joka kylällä on omat yrittäjien FB ryhmät. On liittoja, kouluttajia, tapahtumajärjestäjiä ja muita, mutta omat pelimerkit ja aika eivät riitä yhteistyöhön kaikkien kanssa. Kun vielä ajattelin asiaa laajemmin, sain selville että maailmassa on noin 300 miljoonaa mikroyrittäjää, joita pystyisin auttamaan, jos vain tavoittaisin heidät jotenkin!

Miksi LinkedIn?

Olin kokeillut Facebookia, mutta jotenkin se ei ole minun juttuni. En vain yksinkertaisesti jaksa seurata "turhaa löpinää" muiden tekemisistä, saatikka sitten kertoa omista päivän tärkeistä tapahtumista. Myös Twitter-tilin avasin joskus, mutta se tuntuu vieläkin vieraammalta. Jotenkin tuntui, että juuri LinkedIn on minulle paras some-kanava, joten päätin panostaa siihen.

Tarkkaa tilastoa ei ole saatavilla, mutta Suomessa on noin 100 000 yrittäjää LinkedIn:ssä, ja luku kasvaa koko ajan.

Vaihe 2: Selkeän ja mitattavan tavoitteen asettaminen ja asennemuutos

Vuoden 2017 alussa olin vielä sivutoiminen yrittäjä, mutta tiesin jo silloin, että eteen tulee hetki, kun jättäydyn pois palkkatöistä. Parempi aloittaa verkostoituminen hyvissä ajoin, jotta siirtyminen "uuteen elämään" olisi mahdollisimman mutkaton (ja varsinkin kun haluan tavoittaa 350 000 yrittäjää Suomessa).  

Vuoden 2017 tammikuussa minulla oli 765 kontaktia LinkedIn:ssä - Kaikki joko työkavereita tai muuten tuttuja. Yrittäjätuttuja sieltä löytyi alle 50, joten lähtötilanne oli haastava.

Oma asenteeni oli aina ollut se, että hyväksyn vain tuttujen yhteyspyynnöt. Tämä luutunut tapa piti muuttaa ja aloittaa avoimen verkostoitumisen aikakausi.

Mietin sopivaa tavoitetta ensimmäiselle vuodelle (2017) ja 10 000 kuulosti sopivan pyöreältä luvulta sekä pakottaa myös hieman ajattelemaan asiaa eri tavalla. Kun lähtötilanne oli 765 kontaktia ja tavoite 10 000 yrittäjäkontaktia, tämä tarkoittaa noin 830 uutta kontaktia kuukaudessa eli 27 päivässä. HUH, tekemistä siis riitti!

Tässä kohtaa on myös hyvä huomioida, että nimenomaan halusin verkostoitua yrittäjien kanssa.

Vaihe 3: Tee jotain, älä odota

Pari päivää odottelin, että 27 uutta yrittäjää päivittäin lähettäisi kutsun minulle (myös viikonloppuisin), mutta huomasin, että näin ei käynyt. Päätin itse aktivoitua ja lähettää kutsuja. Suurelle yleisölle olen "Mr. Nobody", joten kaikki eivät suinkaan hyväksyneet kutsuani. Tähän auttoi se, että muutin (vastoin yleistä käytäntöä) profiilini suomenkieliseksi ja kohdistin sitä paremmin nimenomaan mikroyrittäjille.

Muutamassa viikossa opin löytämään yrittäjät eri hakusanoilla (yrittäjä, toimari, toimitusjohtaja, CEO, entrepreneur, freelancer, oma pomo, owner, kauppias, konsultti, jne.) ja sain rutiinin pyörimään. 10 minuutin työllä joka päivä, sain lähetettyä 60-100 kutsua. Kun noin 50% hyväksyi kutsuni, verkosto kasvoi mukavasti 1000:lla yrittäjällä kuukaudessa.

Vaihe 4: Jatka, kunnes saavutat tarpeisiisi riittävän suuren verkoston

Kuukausi poikineen vierähti ja elokuussa 2017 minulla oli n. 7000 kontaktia (joista 85% yrittäjiä). Yht'äkkiä aloin saamaan kutsuja muilta (10-20 päivittäin) ja suurin osa kutsuista tuli nimenomaan yrittäjiltä. Edelleen olin "Mr. Nobody", joten ainoa keksimäni selitys tälle oli LinkedIn algoritmi, joka alkoi toimia minun edukseni.

Tässä vaiheessa oli aika palata lähtöruutuun, sillä 10 000 tavoitteeni tulee varmuudella täyttymään. Päivitin tavoitteeksi 15 000 kontaktia vuoden 2017 loppuun mennessä ja samalla, kun sain kutsuja, jatkoin vanhaan tapaan itse niiden lähettämistä.

Vuoden 2017 lopussa kontakteja oli 15 430 ja mietin tavoitteita vuodelle 2018. Kontaktien tuplaaminen olisi kohtuullinen saavutus (10% kaikista suomalaisista yrittäjistä), joten siinä ensimmäinen tavoite.

Mutta mitä muuta tarvitaan laajan verkoston lisäksi? Sisältöä, sisältöä vai sisältöä?

Kesään 2018 asti keskityin kuitenkin vielä verkoston kasvattamiseen, mutta sitten oli aika hiljentää vauhtia. Elokuussa 2018 minulla oli 22 500 kontaktia joista 20 000 yrittäjiä. Oli aika laittaa käsijarru päälle, jo pelkästään senkin takia että LinkedIn verkoston koko on rajoitettu 30 000 henkilöön.

Vaihe 5: Sisältöä, tutustumista, sisältöä, tutustumista...

Verkostoni oli suuri, mutta passiivinen. Julkaisuihini ei tullut merkittävästi reaktioita. Kesällä ja alkusyksystä 2018 hain apua viisaammilta, eli useilta LinkedIn- ja Some-guruilta. Hyviä ideoita tuli paljon, mutta samalla huomasin että verkostoni on aika uniikki.

Vaikka Suomessakin on joitakin kymmeniä tai satoja henkilöitä, joilla on 20-30 000 kontaktin verkostot, oma verkostoni on "laadullisesti" jotain erilaista (=Suomen suurin yrittäjien verkosto). Vastaavaa potilasta ei ilmeisesti Some-guruille aiemmin ole tullut vastaan, joten myös heidän palautteisiin on suhtauduttava hieman kriittisesti.

Syksyllä 2018 keskityn laadukkaan sisällön tuottamiseen (=postausten pitää olla hyödyllisiä suurelle joukolle yrittäjiä). Olenkin syksyn aikana tehnyt ryhtiliikkeen postauksissani ja tulokset alkavat jo näkyä. Kun vielä kesällä postaukseni näki 3000-4000 henkilöä, niin nyt näkyvyys on jo 7000-17000 välissä. Myös tykkäysten määrä ja kommentoinnit ovat tasaisesti kasvussa, mutta rehellisyyden nimissä on todettava, että työtä on vielä tehtävä jotta saan verkoston aktivoitua.

Sisällön parantamisen rinnalla olen aktivoitunut tutustumaan paremmin verkostoni ihmisten kanssa. Joukossa on toki paljon asiakkaita ja erilaisia yhteistyökumppaneita, mutta arviolta puolet kontakteistani ovat vain kutsuttuja LinkedIn-kontakteja. Tavoitteeni on 2019 loppuun mennessä viestitellä kaikkien kanssa (minimissään esittäytyminen) ja lisätä myös tapaamisten määrää (tällä hetkellä 1 tapaaminen per viikko).

Vaihe 6: Lisäarvoa ja hyötyjä kaikille

Alussa tavoitteeni oli löytää reitti tarjota apuani ja myydä tuotteitani sekä palvelujani kaikille yrittäjille Suomessa. Tämä on kuitenkin matkan varrella muuttunut ja nyt tähtään paljon korkeammalle.

Etenkin mikroyrittäjille suosittelun ja verkostoitumisen rooli liiketoiminnassa on oleellinen. En vielä tiedä miten sen teen, mutta olisi hienoa, jos verkostoni kautta mukana olevat yrittäjät löytäisivät uusia asiakkaita ja yhteistyökumppaneita sekä sopivan tilaisuuden tullen suosittelisivat toinen toisiaan ja siten auttaisivat toisiaan kilpailukyvyn nostamisessa - Ilman, että minä itse muodostun pullonkaulaksi.

Jos sinulla on hyviä ideoita tämän toteuttamiseksi, otan mielelläni ehdotuksia vastaan!
antti.leijala@ultraleanbusiness.com

Ota vastaan suositteluhaaste! Suosittele tänään jotain tuttua yrittäjää julkisesti somessa! Esimerkiksi LinkedIn:ssä on loistavat mahdollisuudet vastaanottaa ja saada suosituksia - hyödynnäthän itse jo niitä?

Lähetä minulle LinkedIn kutsu, jotta mekin voimme verkostoitua!

Kommentit

  1. Upea projekti! Olen myyty - pistin kutsun.
    Toivottavasti kuulen tästäKIN lisää, esimerkiksi Haaga-Heliassa!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Onko SOTE vuosisadan mahdollisuus mikroyrittäjälle?

UltraLeanSales academy

Ostitko yrityksen?